Guide til planslibning og nivellering af betongulve

Står du overfor det helt store gør-det-selv-projekt derhjemme komplet med nye gulve i hele eller halvdelen af huset? Så kan vi godt forstå, hvis du puster allerede nu, for det kræver både omtanke og det rigtige værktøj at kaste sig over udskiftning og lægning af nye gulve.

 

Der er dog ingen grund til at miste modet helt, for i denne guide hjælper vi dig med at vælge de rette redskaber, så du kan opnå det bedste resultat.

Det skal du bruge

Når man skal lægge nyt gulv eller gulvtæppe, er det vigtigt, at undergulvet er jævnt og plant, så man undgår, at det nye gulv kommer til at gynge eller knirke, hver gang man går på det.

 

Til at slibe eventuelle ujævnheder i undergulvet med, skal du bruge en passende diamantkopsten til vinkelsliber med M14 gevind. Både kopsten og vinkelsliber kan du købe hos Rivald, der på sin populære webshop sælger alt i billigt murerværktøj og tilbehør.

 

En diamantkopsten er imidlertid en bestemt type slibeværktøj fremstillet i kunstige diamanter, som roterer og fjerner det øverste lag beton på undergulvet, således man opnår en ensartet og plan overflade i hele rummet.

Nivellering er næste step

Når undergulvet er plant, skal du i gang med selve nivelleringen af betongulvet. Her skal du først og fremmest sikre dig, at du har spartel eller cement nok til at dække hele dit gulvareal – og som tommelfingerregel skal du bruge cirka tre kilo spartelmasse per kvadratmeter.

 

Når din spartel er blandet og klar til brug, starter du i det ene hjørne af rummet og trækker massen ud til de øvrige hjørner ved hjælp af en gulvsvaber. Er spartelmassen blandet korrekt, vil massen flyde og fordele sig let og jævnt af sig selv. Når hele undergulvet er nivelleret, skal det have lov at tørre i minimum 24 timer, før du kan gå videre i processen.

Sidste skridt mod nye gulve

Når undergulvet er tørret godt og grundigt, er det endelig blevet tid til at lægge det nye gulv ovenpå. Alt efter om du skal lægge fliser, brædder eller gulvtæppe er der naturligvis forskellige metoder og monteringsvejledninger, du bør følge.

 

Ofte vil den forretning eller det byggemarked, du har købt gulvet i, sørge for, at du får den nødvendige information og vejledning til at lægge produktet korrekt. Det er naturligvis også altid muligt at hyre en fagmand til at udføre opgaven for sig, skulle det blive for uoverskuelig en mundfuld at gabe over selv.

PerJohansen

Learn More →