Klimaforandringerne har i flere år ulmet, og det mærkes – også i Danmark. Vejret om sommeren bliver varmere, mens det om efteråret og vinteren skaber voldsommere vejrforhold i form af blæst, regn og vind. Derfor sætter HUSET Middelfart ind på at være et grønt konferencecenter, der benytter sig af innovative og bæredygtige løsninger, for at formindske klimaaftrykket.
Baggrundshistorie
HUSET Middelfart er et arkitekttegnet konferencecenter, der første gang slog dørene op i 1968. HUSET er tegnet af arkitekt Kjeld Kjeldsen og administreres af den erhvervsdrivende fond Molio – tidligere Byggecentrum. Derfor har HUSET Middelfart dybe rødder i byggeriet, og ligesom at Molio aktivt arbejder for at gøre byggebranchen mere bæredygtig, så sætter HUSET også ind på at gøre konferencecenteret mere bæredygtigt.
Bæredygtige initiativer
HUSET har derfor indledt en række bæredygtige initiativer, som alle bidrager til at nedsætte miljøaftrykket. Det indebærer blandt andet at der vaskes mindre – for eksempel så vasker man på hoteller ofte lagener og håndklæder fra værelser, hvor der ikke har boet gæster. Det gør HUSET ikke – det hjælper nemlig til at minimere vandforbruget, og hjælper derfor miljøet. HUSET benytter sig også kun af genanvendeligt materiale til engangsservice – for eksempel kaffekopper, som de besøgende kan tage med sig rundt. Derudover bruger HUSET Middelfart også udelukkende vaskemiddel, sæbe og lignende fra miljømærkede produkter, så de ikke bidrager til at forurene miljøet.
Restaurantens initiativer
I HUSETs restaurant er bæredygtighed også en prioritet, og derfor arbejder restauranten meget konkret med FNs verdensmål nr. 12 og nr. 7, som handler om at reducere madspild. HUSETs tilgang er, at i stedet for at producere for meget mad, som der er stor tendens til i restauranter og buffeter, så forsøger de at producere, så der er nok mad til alle – men ikke noget i overskud. Hvis der er mad i overskud, så bestræber de sig efter at genanvende – for eksempel kan æbler laves til æblejuice til morgenmaden dagen efter. Derudover handler HUSET lokalt, og bidrager på den måde også til miljøet – HUSET har nemlig aftaler med flere lokale producenter, både når det drejer sig om frugt og grønt, men også kød. HUSET bruger også overvejende økologiske råvarer, og har derfor modtaget Det Økologiske Spisemærke i bronze.
Certificeringer
Udover Det Økologiske Spisemærke, har HUSET også modtaget andre certificeringer for sine bæredygtige indsatser. HUSET er også mærket med Den Grønne Nøgle, som betyder at HUSET opfylder en række krav indenfor bæredygtighed. Det indebærer: at minimere ressourceforbruget i den daglige drift, at undgå unødigt spild, at undgå belastninger af indeklima, at undgå problematiske stoffer og materialer gennem udskiftning og indfasning af mere miljøvenlige materialer og produkter. Udover Den Grønne Nøgle, er HUSET Middelfart også Green Star certificeret, som betyder at HUSET også her opfylder en række krav og standarder indenfor bæredygtighed.