Hvilken farve skal jeg vælge til mit hus?

Pudset hus farver, pudset facade farver, farver til pudset hus

Der er mange overvejelser at gøre sig når man skal ændre farven på huset. Hvilke farver passer bedst til netop din bolig? I dette blogindlæg guider vi dig, så du finder den helt rigtige farve til din facade!

 

Når du skal male dit hus er der en række ting som du skal forholde sig til; først og fremmest om det er et træhus, et murstenshus eller en pudset facade. Er din husfacade af træ, så se denne guide. Udover valget af materialer skal du tage højde for husets alder og traditionen for farvevalg herom. Dette afhænger af husets karakter og type. Husets tag er også en vigtig faktor at regne med, det samme med vinduerne og dørene. Vil du male husets sokkel? Hvordan ser det udvendige træværk ud? Er det hele malet sort, hvidt eller står det naturligt? Hvad med husets placering? Ligger det midt i et nybygget kvarter som først er ved at vokse op, eller er det omringet af frodig natur? Et vellykket farvevalg understreger husets form, udtryk, karakter, alder og historie!

 

De er i dag et enormt stort udvalg af produkter og farver som du kan vælge når du vil male din pudsede facade. Læs om de særlige egenskaber ved diffusionsåben facademaling her. Når du skal vælge farve til din facade handler det i dén grad om, hvad dine planer er med huset. Skal det træde mere frem, eller indgå i en diskret sammenhæng med de øvrige huse på vejen? Ligger huset tæt på naturen, hvad enten det er ved vandet eller ved skoven, er det en god idé at vælge ud fra de dominerende farver du ser omkring dig. Hvis du lægger mærke til det, vælger rigtig mange at male deres huse sorte. Dette er fordi at det kan være næsten umuligt at ramme den grønne farve som du ser i baghaven, både fordi der findes så mange forskellige nuancer af grøn, men også fordi at de naturlige grønne farver vil ændre sig i takt med årstidernes skiften. Den sorte farve får derfor huset til at falde godt ind, og lader den omkringliggende natur være dét, som fænges af øjet.

Næsten alle huse har elementer i facaden som gør, at hele facaden ikke kan have samme farve. Tag, vinduer, døre o.lign. skal alle indgå som en helhed; ændrer du derfor farven på facaden, kan du også være nødt til at ændre farven på nogle af disse elementer.

Hvilken farve passer til hvilken type hus?

Det idylliske landhus kalder på klassiske jordfarver, eller måske en hvid. Vær dog opmærksom på at landhusets traditioner varierer fra de ene egn til den anden, så gå en tur i byen og se hvilke farver de omkringliggende huse har. Krads lidt i facaden og se hvilke farver den tidligere har været behandlet med. Enkelte steder har der været tradition for at male sit landhus i en smuk varm gul farve, eller i den klassiske svenskrøde.

Skal du male et byhus, gælder der næsten ingen regler for farvevalg. Vær dog opmærksom på hvordan naboernes huse tager sig ud. Især i byerne, hvor husene ligger tæt, vil et samspil mellem farverne på de forskellige huse skabe et harmonisk udtryk i kvarteret.

En klassisk patriciervilla kan næsten kun males hvid. Vær dog opmærksom på at de fleste anvender en knækket hvid farve, da en kridhvid vil få det til at fremstå alt for lyst!

Der gøres meget ud af facaden på en funkishus, hvorfor du bør holde denne i hvide eller lyse farver. De lyse eller hvide farver vil fremhæve alle detaljerne, såsom vinduer og døre.

En bungalow kan ligeledes males i hvid eller grå, men også gule eller røde farver kan stå rigtig flot til.

Den modernistiske villa er ofte bygget i gult tegl eller gasbeton. Bevar de gule toner eller mal dem hvide. Andre farver vil få udtrykket til at stikke af.

Et typehus fra 1960-1980 fremstår oftest i de oprindelige materialer, altså røde eller gule mursten. Vælger du at pudse disse op, kan du stort set vælge frit når det kommer til nye farver på facaden. Især blå eller grønne farver er blevet populære på disse husfacader.

Er dit farvevalg begrænset af lokalplaner eller servitutter som bestemmer hvorvidt der er begrænsninger for farvevalg på dit hus, skal du kontakte kommunens tekniske forvaltning. 

Se vores udvalgte farver til facaden, her.

Hvilken farve til vinduerne?

Hvis du vælger at male både facaden og vinduerne i en lys farve, vil du skabe et let udtryk, men det kan også hurtigt komme til at fremstå udvasket og blegt. Vælger du derimod mørke eller helt sorte vinduesrammer til en lys facade, vil dette give huset karakter og kant og leder øjet hen til de malede detaljer. TIP! Holder du vinduesrammerne sorte til en lys facade, vil vinduerne synes større.

PerJohansen

Learn More →